Het is belangrijk dat u weet om hoeveel schulden het gaat. En ook wie de schuldeisers zijn. Als u dat niet (precies) weet, kunnen wij u helpen met het uitzoeken van de schulden.
Heeft u al een goed overzicht? En heeft u als gedupeerde alleen schulden bij de Belastingdienst, het DUO, het CAK, het CJIB? De Belastingdienst en Toeslagen schelden in principe alle schulden van gedupeerde ouders kwijt. Ook zijn er afspraken gemaakt met het UWV, het CAK, DUO en de Sociale Verzekeringsbank. Deze partijen schelden de schulden van gedupeerde ouders in principe ook kwijt. Het CJIB stopt met het invorderen van openstaande administratieve verkeersboetes. De 30.000 euro zal dan niet worden gebruikt voor het aflossen van deze schulden.
Schulden bij de gemeente
Heeft u ook schulden bij de gemeente Maassluis, Vlaardingen of Schiedam? De gemeente staakt dan de incasso van de schulden bij gedupeerde ouders uit een van deze gemeenten. De gemeente onderzoekt welke schulden worden kwijt gescholden. De 30.000 euro zal niet worden gebruikt om uw schulden bij de gemeente af te betalen. Let wel op: het is niet zeker dat de gemeente alle schulden gaat kwijtschelden. Bij bijvoorbeeld parkeerboetes of terugbetalingen van teveel ontvangen uitkeringen is hierover nog geen besluit genomen.
Schulden bij andere schuldeisers
Heeft u schulden bij andere schuldeisers? Bijvoorbeeld een huurschuld, een schuld bij de zorgverzekering of een energieleverancier, bij de tandarts of bij een telefoon- of internetbedrijf? Er is nu een wet waardoor die schulden een jaar lang niet geïnd mogen worden. Dat jaar gaat in op het moment dat de 30.000 euro aan u wordt uitgekeerd. Dit wordt de pauzeknop genoemd.
In dat jaar wordt gekeken wat er met uw schulden moet gebeuren. De demissionair staatssecretaris van Financiën zal de adempauze van 1 jaar gebruiken om te proberen met alle betrokken partijen voortvarend tot een structurele oplossing te komen voor de schulden van gedupeerde ouders. Als er na dit jaar nog schulden zijn blijven staan, zal daar met de schuldeisers een uitweg moeten worden gevonden. De gemeente kan u daarmee helpen.
Dreiging beslaglegging, ontruiming of executie door een deurwaarder
Dreigt ondertussen beslaglegging, ontruiming of executie door een deurwaarder? Laat de deurwaarder dan direct weten dat u gedupeerde bent van de kinderopvangtoeslagaffaire. De deurwaarder moet dan contact opnemen met de Belastingdienst.
Neem contact met ons op als dit niet helpt.
Als ik in aanmerking kom voor de uitbetaling van € 30.000,00, moet ik dan mijn ontvangen Participatiewet-uitkering hiermee terugbetalen?
Nee. De € 30.000,00 wordt buiten het vermogen gehouden en heeft dus geen invloed op de Participatiewet-uitkering die u ontvangt of ontvangen hebt. Dit is recent ook wettelijk in de Participatiewet opgenomen.