Hulp in coronatijd
Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Hulp in coronatijd

Het coronavirus houdt ons allemaal nog steeds bezig. Onze hulp bij werk, inkomen en schulden gaat gewoon door. Door de coronamaatregelen werken wij wel met een aangepaste dienstverlening. Bijstandsuitkeringen worden op tijd uitbetaald en aanvragen van bijstand worden in behandeling genomen. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen en antwoorden geplaatst.

Heeft u een andere vraag? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Dienstverlening in coronatijd

Onze dienstverlening gaat door maar is aangepast voor uw gezondheid en die van onze medewerkers. U kunt onze locaties alleen bezoeken met een afspraak. Draag een mondkapje als u geen 1,5 meter aan kunt houden. Bij de entreedeur staan de huisregels van de locatie. Bel voor een afspraak naar 010 246 55 55.

Basisregels locaties Stroomopwaarts:

 • Houd 1,5 meter afstand. Als dat niet lukt, draag een mondkapje
 • Volg de huisregels. Deze staan op een poster bij de entreedeur
 • Bent u ziek? Kom dan niet naar onze locaties

Heeft u hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanvragen van een bijstandsuitkering, het invullen van formulieren of bij het solliciteren? Ook in coronatijd helpen wij u. Hiervoor kunt u een afspraak maken via 010 246 55 55.

Heeft u klachten die passen bij een verkoudheid of griep? Zeg dan uw afspraak af of plan een nieuwe afspraak in.

De regels over het verblijf in het buitenland blijven gelden. Dus ook het maximaal aantal dagen. Als u door corona te lang in het buitenland moet blijven, heeft dit gevolgen voor uw uitkering. U krijgt dan niet uitbetaald. Kijk naar de regels van de overheid of u op vakantie kan.

Terugmelden uit een land met een geel reisadvies

Komt u terug uit een land met een geel reisadvies? Bel dan de eerste werkdag dat u terug bent naar Stroomopwaarts 010 246 55 55. U maakt een afspraak om bij de Formulierenbrigade van Stroomopwaarts langs te gaan om u terug melden. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Bent u samen met uw partner naar het buitenland geweest?  Dan komt u samen naar de Formulierenbrigade om zich weer terug te melden.

Terugmelden uit een land met een oranje of rood reisadvies

Komt u terug uit een land met een oranje of rood reisadvies? Dan moet u bij terugkomst twee weken in quarantaine en mag u niet langskomen. U belt wel de eerste werkdag naar Stroomopwaarts om te melden dat u terugbent. Bel tijdens het telefonisch spreekuur van 9.30 tot 11.00 uur naar 010 246 55 55.  

 

De uitkeringen worden volgens planning uitbetaald.

U kunt alle documenten, zoals bijvoorbeeld een loonstrook of bewijsstukken, uploaden via het contactformulier op onze website. Ook kunt u alle documenten inleveren in de brievenbus naast de voordeur van onze kantoren. Schrijf dan wel duidelijk uw naam en BSN nummer op de documenten.

De post kan in de brievenbus naast de ingang.

 • Maassluis, Stadskantoor Koningshoek 93.050
 • Vlaardingen, Stadskantoor Westnieuwland 6
 • Schiedam,  Broersvest 110

Geldtekort in coronatijd

Heeft u minder inkomen door de coronamaatregelen? Er zijn verschillende regelingen die u financieel kunnen helpen. Lees hieronder welke hulp er is.

Heeft u onvoldoende inkomen om van te leven? Dan zijn er een aantal hulpmiddelen om u te helpen.

 1. Bijstandsuitkering

Kunt u geen WW of andere uitkering aanvragen? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen.

 

U komt in aanmerking voor een bijstandsuitkering als u:

 • 18 jaar of ouder bent;
 • niet genoeg inkomen of vermogen heeft om van te leven;
 • geen betaalde baan kunt vinden;
 • u geen recht heeft op een andere uitkering.

Lees meer over een bijstandsuitkering.

 

 1. Extra inkomen bij tekort

Heeft u een laag inkomen? Dan heeft Stroomopwaarts ‘extra’s bij een laag inkomen’. Dat kan een extra zijn via Stroomopwaarts en de gemeentelijke ontheffingen en landelijke regelingen. Dit kan een geldvergoeding zijn of u hoeft bepaalde kosten niet te betalen. Bijvoorbeeld gemeentelijke afvalstoffenheffing. Hierdoor kunt u aan het eind van de maand net een beetje extra geld overhouden. Of hulp krijgen bij onverwachte kosten. Er zijn ook landelijke regelingen. Lees meer over extra inkomen bij tekort.

 

 1. TONK

De TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is een nieuwe financiële regeling van de Rijksoverheid. Deze regeling is voor mensen die door de coronacrisis tijdelijk minder inkomen hebben en daardoor hun woonlasten niet meer kunnen betalen. Deze regeling is een tegemoetkoming en vergoedt niet alle kosten. Lees meer over TONK.

 

De TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is een nieuwe financiële regeling van de Rijksoverheid. Deze regeling is voor mensen die door de coronacrisis tijdelijk minder inkomen hebben en daardoor hun woonlasten niet meer kunnen betalen. Deze regeling is een tegemoetkoming en vergoedt niet alle kosten. Lees meer over TONK.

Kunt u rekeningen niet op tijd betalen? Dreigt u in de schulden te komen? Of heeft u schulden? Wij helpen u om hier een oplossing voor te vinden. Bijvoorbeeld een budgetgesprek, budgetcoaching, schuldregeling of de cursus omgaan met geld. Lees meer over onze hulp bij schulden.

De maatregelen rondom het coronavirus roepen ook bij ondernemers in onze regio veel vragen op. Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen te helpen. Lees meer over de hulp voor ondernemers.

TONK

De TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is een nieuwe financiële regeling van de Rijksoverheid. Deze regeling is voor mensen die door de coronacrisis tijdelijk minder inkomen hebben en daardoor hun woonlasten niet meer kunnen betalen.Deze regeling is een tegemoetkoming en vergoedt niet alle kosten.

De TONK is een tijdelijke ondersteuningsregeling op basis van de bijzondere bijstand. Deze regeling wordt verstrekt als u door de coronamaatregelen minder inkomen heeft en daardoor de woonkosten; de huur, hypotheek, en/of gas, water en licht niet meer kan betalen. De regeling is bedoeld als een tegemoetkoming en vergoedt niet alle kosten.

Heeft u al eerder de TONK aangevraagd? 

Dan hoeft u geen nieuwe aanvraag in te dienen. Wij kijken alle aanvragen  na op de nieuwe voorwaarden. De herbeoordeling vindt voor 1 september 2021 plaats. U ontvangt dan voor deze datum telefonisch of schriftelijk bericht van Stroomopwaarts. 

Vraagt u de TONK voor het eerst aan? 

De TONK is verlengd tot 1 oktober 2021. U kunt de aanvraag TONK doen tot en met 31 oktober 2021. De periode waarover u de regeling met terugwerkende kracht kunt aanvragen is 1 januari tot en met 30 september  2021

Direct TONK aanvragen 

 •  Maak gebruik van browser Firefox of Google Chrome.
 • U kunt de aanvraag ook op een smartphone of tablet doen.

Voor de aanvraag heeft u uw DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan aan.

 

De regels van de TONK zijn in juli 2021 versoepeld. Daardoor hebben meer mensen recht op deze regeling.  Ook zijn er mensen die recht hebben op een hoger bedrag. 

Stroomopwaarts kijkt alle aanvragen die gedaan zijn, na op de nieuwe voorwaarden.  Zodra wij de herbeoordeling  gedaan hebben ontvangt u hierover van ons telefonisch of schriftelijk bericht.  

U hoeft dus geen nieuwe aanvraag in te dienen.

U komt in aanmerking voor de TONK  tegemoetkoming als:

 • Als uw inkomen door de coronamaatregelen flink lager is geworden.
 • U de woonlasten; de huur of hypotheek, gas, water en licht  niet meer kan betalen uit het (gezins)inkomen en de beschikbare geldmiddelen.
 • Andere regelingen niet of onvoldoende steun bieden.

Vermogen

In de nieuwe voorwaarden kijken we niet meer naar uw vermogen.

Bij de aanvraag vragen we u de onderstaande documenten toe te voegen.

 • Geldig legitimatiebewijs (geen rijbewijs);
 • Kopie van loonstrook/uitkeringsspecificatie van de maand waarin de TONK moet ingaan; 
 • Kopie van de bankafschriften van de betaalrekening. Het afschrift moet van de maand zijn waarin de TONK moet ingaan;
 • Ontvangen alimentatie (mag op bankafschrift te zien zijn);
 • Voor ondernemers:
  • een berekening van netto inkomsten uit onderneming. De berekening gaat over de maand waarin de TONK moet ingaan. Hoe de inkomsten uit onderneming berekend worden is te lezen op: de berekening van de Tozo;
 • Huurder:
  • Recente huurspecificatie
  • Beschikking huurtoeslag 2021
 • Woningeigenaar:
  • Recente specificatie hypotheekkosten
  • Voorlopige aanslag Belastingdienst 2021 (voor- en achterkant);

Wij streven er naar om uw aanvraag binnen 4 weken na de aanvraagdatum te beoordelen.  Er zijn echter heel veel aanvragen en dat lukt niet in alle gevallen.  Na een positieve beoordeling krijgt u binnen enkele dagen de TONK tegemoetkoming.

Nee, de TONK is een gift, u hoeft hem niet terug te betalen. Het is een tegemoetkoming en vergoedt niet alle kosten.

Nee, de TONK hoeft u niet op te geven bij de belastingaangifte. Het is een gift volgens de bijzondere bijstand.