Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Bijstandsuitkering onder de 27 jaar

Bent u  een jongere tussen de 18 en 27 jaar en heeft u geen werk? En volgt u geen opleiding? Dan gelden er speciale regels als u een bijstandsuitkering wilt aanvragen. Na uw melding bij Stroomopwaarts,  gaat u de eerste vier weken zelf actief op zoek naar een opleiding of werk. Dit heet de zoekperiode.

Jongeren die wonen in Maassluis, Vlaardingen of Schiedam kunnen bij Stroomopwaarts terecht met vragen en voor advies over leren en werken. 

Bijstandsuitkering aanvragen

Bent u tussen de 18 en 27 jaar en heeft u geen werk en volgt u geen opleiding? Dan kunt u zich bij Stroomopwaarts melden door digitaal een bijstandsuikering aan te vragen

Zodra u deze melding heeft gedaan, start voor u een zoekperiode van vier weken. In deze vier weken gaat u zelf actief op zoek naar een opleiding of werk.

Stroomopwaarts benadert u binnen een week na uw melding voor een eerste gesprek. In dit gesprek krijgt u informatie over de zoekperiode, werken, een opleiding volgen en de bijstandsuitkering. Stroomopwaarts maakt afspraken met u en geeft tips over wat u kunt doen in de zoekperiode.

Als het na vier weken zoekperiode nog niet gelukt is om werk te vinden dan kunt u de bijstandsaanvraag digitaal heropenen en definitief maken.

Bent u jonger dan 27 jaar dan vraagt u de uitkering in twee stappen aan. 

Jongeren die een aanvraag doen voor een bijstandsuitkering krijgen, vanaf het moment van melden, te maken met een zoekperiode van vier weken.  In deze zoekperiode gaat u zelf actief op zoek naar een opleiding of werk.

Als u nog recht heeft op studiefinanciering, dan is er meestal geen recht op een uitkering. Dan schrijft u zich in voor 4 verschillende opleidingen, die starten bij het volgende instroommoment.  Dit kan februari of september zijn.

Tijdens de zoekperiode solliciteert u wekelijks op tien verschillende vacatures en schrijft u zich in bij minimaal 5 uitzendbureaus.

Als het na vier weken zoekperiode nog niet gelukt is om werk te vinden dan kan u de bijstandsaanvraag digitaal heropenen en definitief maken. 

 

Vindt u in die vier weken zoekperiode geen werk, dan volgt er opnieuw een gesprek met uw werkconsulent. U neemt  voor dit gesprek alle bewijsstukken van de sollicitatiebrieven, bewijs van inschrijving bij opleidingen en uw cv uitgeprint mee.

Het gesprek vindt plaats op het Werkplein waar u voorgesteld kan worden aan de matchmaker van Stroomopwaarts. Zij kunnen u helpen bij het vinden van een baan.

Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of een diploma van een opleiding op minimaal niveau 2 van het mbo.

Met een diploma op zak maakt u meer kans op een baan. U heeft in ieder geval zeker een startkwalificatie nodig. In de omgeving van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam vindt u allerlei scholen. Van voortgezet onderwijs tot beroepsopleidingen. Die kunnen u adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Kijk bijvoorbeeld eens op de websites van Zadkine, Albeda College, Lentiz en ROC Mondriaan. Of kijk op studielink.nl voor een overzicht van hbo-instellingen en universiteiten. Op de websites van de scholen staat hoe u zich kunt aanmelden.

Gaat u een opleiding volgen aan het mbo, hbo of de universiteit? Dan kunt u zelf studiefinanciering aanvragen. Op deze website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) leest u meer over de voorwaarden. Komt u er zelf niet uit? Dan helpt de Formulierenbrigade.

Is het na vier weken nog niet gelukt om zelf werk of een geschikte opleiding te vinden? Dan kunt u de aanvraag van de bijstandsuitkering definitief maken. Stroomopwaarts nodigt u dan nogmaals uit en gaat samen met u aan de slag om een traject uit te zetten met het doel om zo snel mogelijk werk te vinden. 

Als u vanwege een beperking geen betaald werk kunt doen dan gaan we met u in gesprek en gaan we samen met u op zoek naar de mogelijkheden. 

Heeft u op jonge leeftijd een ziekte of handicap gekregen, en kunt u daardoor nu en in de toekomst niet meer werken? Als u voldoet aan de voorwaarden van Wajong 2015, dan kunt u van het UWV een Wajong-uitkering krijgen.

Je rijbewijs halen, een nieuwe laptop of spelcomputer kopen, op vakantie gaan of festivals bezoeken ... het kost allemaal veel geld.  Misschien ben je het overzicht in je geldzaken even kwijt? Of heb je zorgen over geld?

Op de website van Geldfit helpen ze je graag om op een fitte manier met je geld om te gaan.  Je vindt er tips over geld verdienen, geld besparen, maar ook over regelingen waar je recht op hebt, studeren, wonen of werken!

Kijk voor meer informatie op www.geldfit.nl/jongeren

Maak er werk van

Jerry werkt met veel plezier als postbezorger bij Stroomopwaarts. Jerry werd door Stroomopwaarts geselecteerd als postbezorger, nadat in de Flexgroep ...

Lees het hele verhaal
Naar alle verhalen