Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

Tien jaar samenwerking Stroomopwaarts en Randstad

woensdag 29 maart 2023

Arbeidsbemiddelaar Randstad en Stroomopwaarts vieren op 28 maart tien jaar samenwerking. Onder de naam Werkstroom helpen wij uitkeringsgerechtigden in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam op een unieke en snelle manier aan werk. Honderden werkzoekenden vinden hierdoor jaarlijks met een steuntje in de rug weer een plek op de arbeidsmarkt. Onlangs verlengden we de samenwerking met nog eens twee jaar.

Lees hieronder verder

“De kracht van onze samenwerking is dat we de mensen en banen samenbrengen”, vertelt Helene de Jong, unitmanager Inkomen bij Stroomopwaarts. “Bij de start van onze samenwerking waren er veel uitkeringsgerechtigden en weinig banen. Nu is de situatie precies omgekeerd. De eerste periode hielpen we gezamenlijk zo’n 600 mensen per jaar naar werk bij de aanmelding voor een uitkering. De laatste jaren zijn dat er gemiddeld 200, omdat nu minder mensen zich voor een uitkering melden. Randstad kent de arbeidsmarkt goed. De organisatie werkt samen met landelijke en regionale bedrijven. Stroomopwaarts heeft vooral contacten met het midden- en kleinbedrijf in de regio. Samen hebben we een veel breder aanbod.”  

 

Direct aan het werk

De adviseurs van Randstad werken vanuit het Werkleerbedrijf van Stroomopwaarts in Vlaardingen. Het team met medewerkers van Randstad en Stroomopwaarts bespreekt de kandidaten die zich melden voor een uitkering. Helene: “Sommige kandidaten kunnen direct aan het werk, waardoor een uitkering niet nodig is. Samen met Randstad pakken we ook projecten op voor specifieke groepen. In coronatijd kwamen bijvoorbeeld veel jongeren zonder werk. Zij werkten in de horeca en stonden ineens op straat. Wij kijken in dit soort situaties waar zij weer snel aan de slag kunnen. In deze periode waren dat de teststraten. Bij een ander nieuw project richten we ons op jongeren met schulden. Schulden zorgen onder meer voor stress. Daardoor is de stap naar werk niet altijd direct haalbaar. We werken tegelijk aan het oplossen van schulden en het begeleiden naar werk. Dat werkt heel krachtig. Ook andere doelgroepen krijgen aandacht, zoals anderstaligen en statushouders.”

 

Unieke samenwerking

Volgens Rogier Schweitzer van Randstad Nederland is de samenwerking met Stroomopwaarts uniek. “Wij werken samen met 35 gemeenten, maar Stroomopwaarts is de enige waarbij al heel snel in het proces de keuze wordt gemaakt tussen een uitkering of een re-integratie-werkovereenkomst. Dit is een speciale overeenkomst voor werkzoekenden met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. Via Randstad krijgen zij het bedrag van de uitkering uitbetaald. Samen met de kandidaten zoeken we vervolgens snel een baan. Dat voelt voor de kandidaten heel anders dan als ze in de bijstand komen. In de meeste gevallen lukt het binnen twee maanden om werk te vinden. Kandidaten die wij bemiddelen krijgen coaching, training en begeleiding. Daarin werken wij samen met Stroomopwaarts. Wij leveren maatwerk en verwachten ook acties van de kandidaten zelf. Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat iemand actief is en blijft.”