Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

Stroomopwaarts adopteert bijenvolken

maandag 23 augustus 2021

Wilko Post, assessor bij Stroomopwaarts en hobby-imker hoorde zes jaar geleden over vergrijzing in de imkerij. Zijn interesse werd gewekt en verdiepte zich in de honingbij. Hij volgde een opleiding tot imker en kocht vervolgens zijn eerste bijenvolk. Onlangs adopteerde Stroomopwaarts twee bijenvolken van hem en nam Directeur Nicole van der Wekken het certificaat hiervoor in ontvangst.

Lees hieronder verder

 

Inmiddels heeft Wilko 24 bijenvolken, die verspreid zijn over de regio. Particulieren en bedrijven die ruimte hebben en iets voor de honingbij willen betekenen, kunnen bij hem terecht. Zo staan er twee bijenkasten op het dak van het Werkleerbedrijf aan de George Stephensonweg in Vlaardingen. Getooid in een wit imkerpak met gaas voor haar gezicht, neemt Nicole samen met Wilko een kijkje op het dak. “Best spannend, want Wilko heeft gewaarschuwd dat je in de buurt van de bijen rustig moet bewegen en praten. Dan blijven de bijen ook rustig.”

Zorg voor onze omgeving

“Ik vind het ontzettend leuk dat we deze bijenkasten geadopteerd hebben”, vertelt Nicole enthousiast. “Duurzaamheid en de zorg voor onze omgeving zijn belangrijk voor Stroomopwaarts. Behalve bij de mensen, voelen wij ons ook betrokken bij de natuur om ons heen. Het is mooi te zien hoe Wilko zijn passie voor bijen met het werk verbindt. Daarnaast is er natuurlijk de parallel tussen het bijenvolk en onze medewerkers die allemaal zo hard werken.”

Sinds hij zich in de bijen is gaan verdiepen, kijkt Wilko anders naar de natuur. Hij wil ook iets betekenen voor de wilde bijen en zijn bijdrage leveren aan de biodiversiteit. “Wist je dat er 360 bijensoorten in Nederland zijn? De honingbij is de enige die in een volk overwintert. De koningin wordt vier tot vijf jaar en legt in haar leven een miljoen eitjes. In mei en juni is een volk het grootst, met wel 50.000 bijen. De honingbij trekt naar alle bloemen en planten en heeft met hulp van de imkers veel kans om te overleven. Wilde bijen hebben hun voorkeur voor specifieke bloemen en planten. Om verschraling van de natuur tegen te gaan, zijn de wilde bijen ook heel belangrijk.”

Bedrijven helpen vergroenen

Wilko organiseert workshops en teamuitjes. Hij geeft educatie op basisscholen en adviseert bedrijven en particulieren over biodiversiteit. “Bedrijven hoeven echt geen bijenkast te adopteren om iets voor de natuur te kunnen betekenen. Er zijn zoveel andere mogelijkheden, zoals speciale beplanting, groene daken of een insectenhotel. Mijn uiteindelijke doel is dat ik nog meer bedrijven kan helpen vergroenen.”