Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

Energietoeslag 2023 voor inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam

dinsdag 05 december 2023
Energietoeslag 2023
Energietoeslag 2023

De energietoeslag 2023 is op 3 oktober vastgesteld door de Eerste Kamer. Stroomopwaarts keert de toeslag uit aan de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam die hier recht op hebben.

Lees hieronder verder

Wie heeft de energietoeslag al ontvangen? 

  • Ontving u op 1 oktober 2023 een bijstandsuitkering via Stroomopwaarts? U ontving de energietoeslag 2023 automatisch op 30 oktober.
  • Ontving u in de laatste 12 maanden (voor 1 oktober 2023) een Individuele Inkomenstoeslag (IIT)? U ontving de energietoeslag 2023 automatisch op 30 oktober.

Wie heeft een aanvraagformulier ontvangen?

Op 1 november stuurde Stroomopwaarts een aanvraagformulier per post toe aan kostendelers. Dit zijn inwoners die op 1 oktober een bijstandsuitkering via Stroomopwaarts ontvangen en bekend zijn als kostendeler. De kostendeler die een contract heeft met de energieleverancier mag de energietoeslag 2023 aanvragen via het aanvraagformulier. Stroomopwaarts vraagt om een kopie van het contract met de energieleverancier. Het aanvraagformulier kan tot 30 juni 2024 worden ingestuurd.

Inwoners die de energietoeslag 2022 hebben aangevraagd en ontvangen

Inwoners die de energietoeslag 2022 hebben aangevraagd en ontvangen, hebben mogelijk ook recht op de energietoeslag 2023. Stroomopwaarts controleert of deze inwoners voldoen aan de voorwaarden. 

  • De inwoners die hieraan voldoen hebben 1 december een brief ontvangen. Stroomopwaarts deelde in de brief welk bankrekeningnummer bekend is. Wanneer het bankrekeningnummer gewijzigd is, dan kan dit doorgegeven worden. Deze inwoners ontvangen de energietoeslag 2023 automatisch voor half december. Wanneer de precieze betalingsdatum bekend is, plaatst Stroomopwaarts dit op de website.
  • Er zijn ook inwoners die de energietoeslag 2022 hebben aangevraagd en ontvangen en waar Stroomopwaarts het recht op de energietoeslag 2023 niet heeft kunnen vaststellen. Deze inwoners ontvangen op 8 december een brief waar we dit in bevestigen. Als u denkt dat u recht heeft op de energietoeslag 2023, vraag dit dan vanaf half december aan via de website.

Energietoeslag van 500 euro voor meer inwoners van Maassluis

'Inwoners met een bescheiden inkomen gaan gebukt onder de fors gestegen prijzen en hoge energiekosten. Het is goed nieuws dat we nu eindelijk de energietoeslag 2023 kunnen uitbetalen. Ook zijn we trots dat we aanvullend de energietoeslag 2023 van 500 euro kunnen uitbetalen aan inwoners van Maassluis met een inkomen dat hoger is dan 120% en niet hoger is dan 150% van de bijstandsnorm. Zo doen we ook iets voor de inwoners die net iets meer inkomen hebben, maar net zo goed enorme last hebben van de hoge prijzen', aldus wethouder Sjoerd Kuiper.

Bekijk wat 120 tot 150% van de bijstandsnorm is. 

Deze inwoners van Maassluis mogen vanaf half december het aanvraagformulier invullen op de website van Stroomopwaarts om de energietoeslag 2023 aan te vragen.

Vlaardingse wethouder Arnoud Proos over de energietoeslag 2023

Wethouder Arnoud Proos van de Gemeente Vlaardingen is blij dat het gelukt is dat iedereen die recht heeft op deze toeslag, die ook ontvangt: ‘Vanuit Vlaardingen willen we dat alle mensen die recht hebben op energietoeslag, deze ook krijgen. Vorige winter hebben we met veel mensen en partijen alles op alles gezet om zoveel mogelijk inwoners te bereiken en dat is ook gelukt. We zijn blij dat we deze mensen nu in ons bestand hebben zodat we snel opnieuw kunnen uitkeren. Want we zien dat het nog steeds nodig is om mensen te steunen in hun energiekosten.’

Energietoeslag 2023 voor studenten en jongeren in Schiedam

Schiedamse wethouder Petra Zwang is opgelucht dat de toeslag uitgekeerd kan worden. 'Veel inwoners hebben het helaas nog steeds lastig met de hoge inflatie, de dure boodschappen en de hoge energiekosten. De energietoeslag willen wij daarom zo snel als mogelijk gaan uitbetalen.'

De gemeente Schiedam maakt het  mogelijk dat ook jongeren van 18, 19 en 20 jaar en studenten die op zichzelf wonen én een contract met een energieleverancier hebben de toeslag krijgen.

Vanaf half december kunnen zij daarvoor een aanvraag indienen via de website van Stroomopwaarts. 'Ook deze groepen hebben het zwaar. Vorig jaar hebben we ook de toeslag voor hen mogelijk gemaakt en dat doen we nu weer', vertelt wethouder Zwang.

Jongeren die recht hebben op de energietoeslag, krijgen 1.300 euro in één keer uitgekeerd. Uitwonende studenten ontvangen een energietoeslag van 900 euro. Zij ontvangen daarnaast ook 400 euro via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), zodat de totale energietoeslag 2023 ook voor hen op 1.300 euro uitkomt.

Het aanvraagformulier voor anderen

Half december komt het aanvraagformulier op de website van Stroomopwaarts. Dit formulier is voor iedere inwoner van Maassluis, Vlaardingen of Schiedam die denkt recht te hebben op de toeslag en deze niet automatisch heeft ontvangen. Het aanvragen van de energietoeslag 2023 kan tot 30 juni 2024.

Bekijk meer informatie over de voorwaarden (per gemeente). 

Is uw inkomen te hoog, maar volgt u een schuldhulpverleningstraject: MSNP of WSNP? Dan heeft u mogelijk ook recht op de energietoeslag 2023. 

Twijfelt u of u recht heeft op de energietoeslag 2023? Stuur uw aanvraag vanaf half december in. Stroomopwaarts informeert u of u in aanmerking komt of niet.

De Formulierenbrigade van Stroomopwaarts helpt u graag.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw aanvraagformulier? Vanaf half december kunt u een afspraak maken met de Formulierenbrigade van Stroomopwaarts in uw stad. Zij helpen u graag.