Bijstandsuitkering aanvragen

Kunt u geen werk vinden en hebt u te weinig inkomen om van te leven? Dan komt u vanwege de Participatiewet misschien in aanmerking voor een (aanvullende) uitkering. De uitkering is bedoeld om de periode te overbruggen tot u (weer) een baan heeft gevonden en in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien. U vraagt de uitkering persoonlijk aan bij Stroomopwaarts, locatie Broersvest 110 in Schiedam. Stroomopwaarts beslist binnen 8 weken of u een uitkering krijgt.

Direct regelen

Er zijn geen formulieren beschikbaar.

Hoe werkt het?

  • U schrijft zich digitaal in als werkzoekende op www.werk.nl
  • U meldt zich daarna persoonlijk bij Stroomopwaarts, locatie Broersvest 110, 3112 DG Schiedam, telefoonnummer (010) 246 5555. U kunt voor het aanvragen van een uitkering van maandag t/m vrijdag van 08.30-16.00 uur terecht. Als u een uitkering komt aanvragen, gaan we eerst met u in gesprek over werk, want wie kan werken, moet werken. U moet daarom ook bewijsstukken van al uw sollicitatieactiviteiten tonen. Mocht het u niet lukken om werk te vinden, dan neemt Stroomopwaarts uw aanvraag voor een uitkering in behandeling.
  • Jongeren tot 27 jaar, die de mogelijkheid hebben naar school te gaan, hebben geen recht op bijstand. Met je vragen kun je terecht bij startpunt GO, www.startpuntgo.nl
  • Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd heeft of ouder bent en een gedeeltelijke AOW-uitkering heeft, neemt u contact op met de Sociale Verzekeringsbank, www.svb.nl, voor een aanvullende uitkering.
  • Stroomopwaarts beslist binnen 8 weken of u een uitkering ontvangt en hoe hoog de uitkering is.
  • De hoogte van de bijstandsuitkering is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, mogelijkheden en middelen.
  • Wie ten onrechte een uitkering ontvangt, moet dat geld terugbetalen plus een boete.

Meenemen

  • Geldig identiteitsbewijs: paspoort of identiteitskaart (geen rijbewijs).

Kosten

  • Aan het aanvragen van een bijstandsuitkering zijn geen kosten verbonden.

Waar kunt u terecht?

Voor meer informatie kunt u de veelgestelde vragen bekijken. U kunt ook een bericht aan Stroomopwaarts sturen via het contactformulier. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer (010) 246 5555.

Hoe lang duurt het?

Stroomopwaarts beslist binnen 8 weken of u een bijstandsuitkering ontvangt en hoe hoog de uitkering is.