Zoek

Nieuws

Week van Lezen en Schrijven

maandag 07 september 2020

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Stroomopwaarts neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

Lees hieronder verder

Activiteiten
Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Stroomopwaarts besteedt deze week extra aandacht aan laaggeletterdheid binnen het Werkleerbedrijf; we serveren lettersoep, roepen medewerkers op om taal’voutjes’ te ontdekken en houden een taalquiz.

Voor inwoners uit de bijstand biedt Stroomopwaarts het hele jaar door hulp bij laaggeletterdheid. Elke inwoner die een bijstandsuitkering aanvraagt, vult de taalmeter in. De taalmeter geeft aan of een inwoner hulp kan gebruiken  bij lezen en schrijven. Blijkt dit zo te zijn, dan hebben wij interne trajecten waarbij we hen kunnen helpen of we verwijzen hen door naar de juiste taaltrajecten bij partners als de bibliotheek.

In de MVS-gemeenten zetten bibliotheken, scholen en bedrijven zich deze week ook in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid.  

Bekijk de activiteiten in de gemeente Maassluis (nog niet bekend)

Bekijk de activiteiten in de gemeente Vlaardingen

Bekijk de activiteiten in de gemeente Schiedam (nog niet bekend)

Zelf meedoen?  
Meedoen aan de Week van Lezen en Schrijven kan op allerlei manieren. Kijk op  weekvanlezenenschrijven.nl voor meer informatie.