Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

Vraag aan waar u recht op heeft!

vrijdag 16 december 2022

Steeds meer inwoners van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam hebben moeite om aan het eind van de maand alle rekeningen te betalen. Dit is niet altijd nodig. “Er zijn veel landelijke en gemeentelijke regelingen en voorzieningen om inwoners met een lager inkomen te helpen”, zegt directeur Nicole van der Wekken van Stroomopwaarts. “Alleen weten mensen niet altijd waar zij recht op hebben. Dat kan meer zijn dan zij denken. Als ze weten welke regelingen er nog meer voor ze zijn, zouden mogelijk minder mensen geldzorgen hebben. Stroomopwaarts en de wethouders roepen iedereen op: vraag aan waar u recht op heeft!”

Lees hieronder verder

 

“Het zal niemand ontgaan zijn hoe de kosten zijn gestegen”, zegt Van der Wekken. “De energiekosten zijn fors hoger geworden en alle boodschappen worden duurder. Dit is een groot probleem aan het worden voor veel van onze inwoners. Het Rijk komt deze groep tegemoet met extra regelingen, zoals de energietoeslag en het prijsplafond. Maar deze hulp is niet altijd voldoende. Ook vanuit de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn er regelingen om deze groepen te helpen. Helaas zien we dat hier lang niet altijd gebruik van gemaakt wordt. Dat is zonde.”

Regelingen

Naast de landelijke toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag, zijn er diverse gemeentelijke regelingen en voorzieningen voor inwoners met lage inkomens. Om ervoor te zorgen dat ieder kind mee kan doen, zijn er verschillende vergoedingen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een sport- of muziekvereniging, schoolspullen en een fiets. Voor volwassenen betalen de gemeenten mee aan een aanvullende zorgverzekering van DSW. Kinderen tot 18 jaar zijn altijd gratis meeverzekerd. Ook kunnen inwoners bijvoorbeeld een keer per jaar een inkomenstoeslag krijgen. En voor studenten is er een studietoeslag. Op https://www.stroomopwaarts.nl/extrahulp staan alle regelingen omschreven. Of u in aanmerking komt voor de regelingen, hangt af van de hoogte van uw inkomen en vermogen. U mag vaak net iets meer verdienen dan een bijstandsuitkering. Hoeveel precies hangt af of u alleen woont of samenwoont. Het maximale inkomen is ongeveer 1.250 euro als u alleen woont en ongeveer 1.800 euro als u samenwoont. Per regeling staan de juiste bedragen en alle andere voorwaarden aangegeven.

Meer mensen hebben recht in 2023

Het is belangrijk te weten dat de bijstandsnorm stijgt in 2023. In veel gevallen meer dan het gemiddelde loon. Hierdoor hebben straks meer mensen recht op de regelingen. Ook mensen die de afgelopen jaren net te veel verdienden. Het is dus de moeite waard om vanaf januari 2023 te controleren of er regelingen zijn waar u gebruik van kunt maken.

Bereken zelf waar u recht op heeft

Op de website www.berekenuwrecht.nl kunt u gemakkelijk berekenen voor welke regelingen u mogelijk in aanmerking komt.