Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Nieuws

Lynn van Uffelen keert leefgeld uit aan Oekraïense vluchtelingen:

donderdag 29 september 2022

“Het is een bijzonder project” Mensen uit Oekraïne een warm welkom geven. Dat is voor Lynn van Uffelen een drijfveer in haar werk. “Wij verzamelen alle gegevens en zorgen ervoor dat mensen die daar recht op hebben, binnen een korte tijd leefgeld krijgen. Het is een bijzonder project. Naar verwachting komen er alleen maar meer mensen uit Oekraïne naar onze gemeenten.”

Lees hieronder verder

 

Oekraïense vluchtelingen met een burgerservicenummer en een vaste verblijfplaats in Vlaardingen, Maassluis of Schiedam, kunnen leefgeld aanvragen. Sommigen wonen in de gemeentelijke opvang. Dan hoeven ze zich maar eenmaal aan te melden bij Lynn en haar collega’s. Anderen hebben eenmaal per maand een meldplicht. “In totaal meldden al 205 mensen zich, vanuit alle drie de gemeentes. Daarvan woont meer dan de helft in Schiedam”, vertelt Lynn. “De gemeente Vlaardingen wil een Oekraïense wijk bouwen waar zo’n 780 mensen tijdelijk gehuisvest kunnen worden. Ze worden gefaseerd geplaatst. In november zijn de eerste 50 aan de beurt. Dan volgen er weer 50 in januari. De leefgeldregeling loopt naar verwachting tot maart 2023. Tot die tijd zijn we sowieso nog wel bezig. Het is nog niet duidelijk welke veranderingen er dan plaats zullen gaan vinden.”

Lappenpop

In het contact met de Oekraïense vluchtelingen werden Lynn en haar collega’s een tijd bijgestaan door twee tolken. Nu zijn ze een nieuwe tolk aan het werven en moeten ze het hebben van Oekraïense mensen die in het Engels kunnen vertalen. “Soms hoor ik verhalen waar ik de rillingen van krijg”, vertelt Lynn. “Toen Marioepol werd gebombardeerd, hadden wij hier een Oekraïense vrouw die terug wilde, omdat haar man en kind nog in die stad zaten. Een van onze toenmalige tolken komt ook uit die stad. Dat was voor haar wel moeilijk. Ook kwamen hier pas twee minderjarige jongens zonder voogd of ouders. En een veertienjarig meisje met haar meerderjarige broer. Dat grijpt dan wel aan.” Lynn doet dit werk nu vijf maanden. Ze leert de mensen kennen bij naam en gezicht. “Ik krijg een leuke band met ze. Bij een dame verliep de betaling moeizaam. Ondanks dat kwam ze een cadeautje brengen, omdat ze zo dankbaar was. Ik kreeg een zelfgemaakte lappenpop die een prominente plek heeft gekregen in mijn boekenkast.”