Taalcursus biedt toekomst - Kanduswel
Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Echte verhalen, mooi en menselijk

De weg naar werk is voor iedereen anders. Voor de een duurt het langer dan voor de ander. Klanten, ondernemers en medewerkers van Stroomopwaarts vertellen hun verhaal.

 

Deel uw verhaal

Bent u betrokken bij Stroomopwaarts (bijvoorbeeld als ondernemer, client, medewerker of anders) en heeft u ook een verhaal om te vertellen? Daar inspireert u anderen mee! Stuur kort uw verhaal naar kanduswel@stroomopwaarts.nl en wij nemen contact met u op.

Taalcursus biedt toekomst

Tien jaar geleden kwam Anife vanuit Bulgarije naar Nederland om betere kansen te creëren. Werk vinden was het belangrijkste, maar na het zoveelste tijdelijke contract verloor ze haar hoop. Niet alles verloopt altijd soepel, maar met hulp van Stroomopwaarts heeft Anife gelukkig weer wat hoop.

Aan het werk

Na aankomst in Nederland wilde Anife maar één ding: werken. Het liefste werkt ze in een winkel, achter een kassa of in een bakkerij. Het lukte om enkele baantjes te vinden, maar ze kreeg overal een tijdelijk contract. Na het zoveelste tijdelijke baantje verloor Anife de hoop op een beter leven in Nederland.

Door een uitkering kwam ze in contact met Stroomopwaarts en daar hebben ze haar weer wat hoop gegeven. Stroomopwaarts helpt niet alleen met werk zoeken, maar ze bieden Anife ook verschillende cursussen aan. Naast de cv cursus en een cursus om te solliciteren vroeg Anife zelf of ze ook een taalcursus kon volgen.

Cursus Nederlands

Zes maanden lang volgde Anife de taalcursus en heeft ze haar Nederlands flink verbeterd. Tijdens de taalcursus maakte ze drie vriendinnen uit Turkije en Indonesië, waar ze in informele sfeer Nederlands mee kan oefenen. De cursus was niet altijd even makkelijk “sommige woorden zijn echt moeilijk te onthouden”. In een kleine groep van zes mensen werden de lessen gegeven. “We begonnen elke ochtend met de cursus en in de middag hielpen we bij Stroomopwaarts. Hier konden we de lesstof gelijk in de praktijk oefenen” zegt Anife.

Met vlag en wimpel geslaagd

In combinatie met de taalcursus deed Anife een stage bij het Werkleerbedrijf van Stroomopwaarts. Hier heeft ze haar Nederlandse taal verder kunnen ontwikkelen. Het lukt Anife om de taalcursus succesvol af te ronden en ze ontving haar certificaat. Helaas leidde dit nog niet naar een betaalde baan.

Anife is er nog niet, maar ze is op de goede weg! Haar Nederlands is verbeterd en binnenkort begint ze aan een volgende cursus: 'Bewegen werkt'. Hierbij zal Anife sporten onder begeleiding en krijgt ze voedingsadvies, terwijl ze aan sociale vaardigheden werken. Ook haar vriendinnen van de taalcursus zullen dit traject volgen, waardoor ze samen weer de Nederlandse taal kunnen oefenen.

Anife doet er dus alles aan om weer aan een baan te komen en ze raadt anderen in dezelfde situatie aan ook de cursussen te volgen, want die hebben wel degelijk toegevoegde waarde!