Ik wil hulp bij mijn schulden

Heeft u al langere tijd financiële problemen? Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? En zijn uw schulden te groot om zelf op te lossen?  Wij helpen u. Wacht niet te lang, daardoor worden uw schulden alleen maar hoger.

Als u schulden te hoog zijn om zelf op te lossen, kunt u uw gemeente om hulp vragen. Dat is gratis. Voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam helpt Stroomopwaarts de inwoners. Er is verschillende hulp. Bijvoorbeeld budgetcoaching of een schuldregeling. Wat dat betekent, leest u hieronder. Of meld u direct aan voor hulp bij uw schulden.

Wacht niet te lang

Mensen wachten te lang voordat ze hulp zoeken. Boetes, aanmaningen en incassokosten kunnen zorgen dat het bedrag in 5 jaar 10 keer zo hoog worden. Dat is zonde. Wacht dus niet te lang en onderneem actie*. *bron: komuitjeschuld.nl

Schuldregeling

Bij hoge (problematische) schulden kan een schuldregeling een oplossing zijn. Dit heet een minnelijk traject. In dit traject krijgt u hulp van een schuldhulpverlener van Stroomopwaarts. De schuldhulpverlener maakt betaalafspraken met uw schuldeisers. Dat zijn de organisaties waar u schulden heeft.

Het traject duurt minimaal 36 maanden. Lukt het u niet om aan het eind alle schulden af te lossen? Dan kan een gedeelte worden kwijtgescholden. Zo kunt u na afloop van de aflossingsperiode schuldenvrij beginnen.

Vraag hulp bij uw schulden aan. Samen we kijken we welke hulp u nodig heeft en helpen u daarbij.

Hulp bij problematische schulden

Heeft u schulden en lukt het u zelf niet meer om eruit te komen? Dan kunt u zich aanmelden voor een schuldhulptraject.

Problematische schulden zijn openstaande rekeningen die u niet zelf en binnen 36 maanden kunt afbetalen. Uw inkomsten zijn te laag om de vaste lasten én de openstaande rekeningen te betalen.

De consulent bepaalt welk traject bij u past. Dat kan één van de onderstaande diensten zijn:

• Cursus 'omgaan met geld'
  • Budgetadvies
  • Budgetcoaching
  • Schuldregeling

Uw traject kan ook meerdere van bovenstaande diensten zijn.

Meld u aan via het digitale aanmeldformulier voor schuldhulpverlening. Kunt u zich niet digitaal aanmelden? Bel op werkdagen naar 010 - 246 55 55 of stuur een e-mail naar shv@stroomopwaarts.nl.

Na de aanmelding ontvangt u een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst leggen wij uit wat een schuldhulpverleningstraject inhoudt en wat er van u verwacht wordt.

Vanaf het moment dat u zich meldt voor schuldhulpverlening, gelden al direct een aantal belangrijke afspraken. De hulpverlening kan alleen doorgaan als u zich hieraan houdt.

Belangrijke afspraken zijn:

• U betaalt elke maand alle vaste lasten op tijd. Vaste lasten zijn: huur, energiekosten, gas en water en de ziektekostenverzekering.
  • U mag vanaf dit moment geen enkele nieuwe schuld meer maken.
  • U houdt zich aan alle afspraken die met u gemaakt worden.

U kunt alvast uw papieren (administratie) op orde brengen. Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken van uw papieren?  Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.

Er zijn voorwaarden:

• U heeft schulden;
  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U woont in de gemeente Maassluis, Vlaardingen of Schiedam;
  • U heeft een inkomen op minimaal bijstandsniveau. Voor jongeren telt studiefinanciering mee.

Meer over het schuldhulptraject

Budgetadvies is een kort adviestraject. We geven u advies hoe u met uw schulden omgaat en hoe u nieuwe schulden voorkomt. Hierdoor kunt u snel weer zelf uw geldzaken regelen.

We kijken bijvoorbeeld naar:

• Wat de oorzaak van uw schulden is,
  • Hoe u nieuwe schulden voorkomt,
  • Hoe u met schuldeisers omgaat.

Budgetadvies kost u niets. Er zijn wel voorwaarden waar u zich aan moet houden.

Bij budgetcoaching krijgt u voor een lange periode een coach. We maken u bewust van geld, kijken naar uw uitgaven en naar uw bestedingsgedrag. Bij budgetadvies krijgt u in een korte periode adviezen om uw schulden zelf op te lossen. Bij budgetcoaching wordt u tijdens een langere periode geholpen. We kijken naar:

• Uw inkomen. Is dit hoog genoeg voor uw vaste lasten?
  • Hoe geeft u uw geld uit en aan wat? Zijn er bijvoorbeeld dingen die u moet veranderen?
  • Kunt u besparen op uw vaste lasten?

Het traject duurt maximaal een jaar en u heeft 12 contacturen per jaar.

Budgetcoaching kost u niets. Er zijn wel voorwaarden waar u zich aan moet houden.

Er zijn voorwaarden:

• U heeft problematische schulden;
  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U woont in de gemeente Maassluis, Vlaardingen of Schiedam;

Om te starten met het schuldhulptraject moet alle documenten in uw map zitten. Als u alles heeft verzameld, kijkt de Formulierenbrigade na of alles klopt.

Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar de juiste documenten voor de blauwe map? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen bij het ordenen van uw administratie.

In geval van crisis

Dreigt u uit huis gezet te worden? Of worden gas, licht en energie afgesloten? Neem dan snel contact met ons op. U belt op werkdagen naar 010 - 246 55 55. Lees hierover meer op de pagina financiële crisis.