Ik heb een uitkering en wil graag een vluchteling uit Oekraïne opvangen. Heeft dit gevolgen voor mijn uitkering?

Leefgeld Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïners op de vlucht. Ze worden in verschillende landen opgevangen. Ook in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Ze verblijven in een gemeentelijke opvanglocaties of in een gastgezin.  Stroomopwaarts is gestart met het betalen van leefgeld voor deze Oekraïense vluchtelingen. Dit doen we vooruitlopend op de definitieve regeling van het Rijk.

Er zijn in elke gemeente spreekuren waar de Oekraïense Vluchtelingen zich kunnen melden voor leefgeld.

Hoe kan ik leefgeld aanvragen?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich, in de gemeente waar ze verblijven, melden om de aanvraag voor het leefgeld in orde maken. Hiervoor zijn in elke gemeente speciale spreekuren opgestart.  Vanaf 16 juni 2022  zijn de spreekuurtijden:

Spreekuur in Maassluis
Maandagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur in het Stadskantoor
Adres: Koningshoek 93.050, 3144 BA Maassluis

Spreekuur in Vlaardingen
Donderdagochtend van  10:00 tot 11:00 uur
Adres: Stadskantoor, West-Nieuwland 6 3131 VX Vlaardingen

Spreekuur in  Schiedam
Donderdagmiddag tussen 14:00 uur en 15:00 uur
Adres: Broersvest 110, 3112 DG Schiedam

Let op! Tijdens deze spreekuren kunt u terecht voor vragen over het leefgeld en werken. Voor andere vragen kunt u terecht bij Inclusia.

Wat moet ik meenemen?

Wat neemt u mee?

• Oekraïens paspoort;
  • Uw bewijs van inschrijving in de gemeente waarop ook uw Burgerservicenummer (BSN) staat;
  • Een bankrekeningnummer als u dat heeft.

Hoe hoog is het leefgeld?

Hieronder staan de bedragen van het leefgeld per persoon per maand.

Eten en drinken

Persoonlijke uitgaven

woonlasten

Totaal

In gemeentelijke opvanglocatie met volpension

€ 55,-

In gemeentelijke opvanglocatie zonder volpension

€ 260,-

Meerderjarige personen in een gastgezin

€ 215,-

€ 475,-

Minderjarige in een gastgezin

€ 315,-

Als u een vluchteling uit Oekraïne opvangt dan heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van de uitkering.  Meld het wel bij Stroomopwaarts.