Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Sociaal ondernemen met Wholy Greens (voorheen Veggihap)

maandag 19 juli 2021
Sociaal ondernemenSociaal werkpactWerk uitbesteden

Wholy Greens is een bedrijf met sociale waarden. Het eerste doel is gezond eten op de markt brengen. De veggipasta die het bedrijf aan ruim driehonderd winkels in Nederland levert, bestaat voor meer dan vijftig procent uit groente. “Het is een gezonde pastavariant met langzame koolhydraten, die beter verteren”, legt mede-eigenaar Walter Zantinge uit. “Wij werken met een mix van mensen, waaronder medewerkers van Stroomopwaarts. Als erkenning daarvoor, ontvingen wij het Keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’.”

Lees hieronder verder

 

“Het keurmerk is voor ons een teken dat we op de goede weg zijn”, zegt Zantinge. “We zoeken een balans tussen economie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben een sociaal hart, maar het bedrijf staat voorop. Om te kunnen bestaan hebben we een bepaald bedrijfsresultaat nodig en moeten we aan onze klanten kunnen leveren. Op dit moment werken er twee mensen via Stroomopwaarts bij ons en drie via de gemeente Rijnmond. Zij hadden allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar dat is een ruim begrip. Ik ben ervan overtuigd dat mensen veel kunnen als je het ze goed uitlegt. Het kost hoogstens wat meer tijd voordat ze het door hebben.”

Sociaal imago

Door te investeren in de doelgroep helpt Wholy Greens ze groeien. Wie net binnenkomt, kan beginnen met inpakken en schoonmaken. Daarna kunnen steeds meer taken worden opgepakt, zoals pasta fabriceren. Walter: “We vragen ons steeds af hoe we mensen het beste uit zichzelf kunnen laten halen. Een idee is het opzetten van werkleertrajecten. Het is gezond als mensen doorgroeien en op den duur uitstromen.”

Vorig jaar ontving Wholy Greens een subsidie van de gemeente Rotterdam vanwege het sociaal ondernemerschap. “Er gaan andere deuren voor je open als je een sociaal imago hebt”, zegt Zantinge. “Mensen zijn bereid met een langere horizon naar je bedrijf te kijken. Daardoor kom je ook gemakkelijker met fondsen of het Werkleerbedrijf om tafel. Ze zijn eerder bereid je bedrijf te steunen. Ik denk dat het keurmerk wel impact heeft op ondernemers die nooit over de mogelijkheid hebben nagedacht om sociaal te ondernemen. Het is toch mooi als je een job kunt regelen voor mensen die anders niet zo gemakkelijk aan de bak komen! Wij voelen ons daar beter bij.”