Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Sociaal ondernemen met Vlaamsch Broodhuys

maandag 19 juli 2021
Sociaal ondernemenSociaal werkpactWerk uitbesteden
Mariska Mulder, manager operations bij Vlaamsch Broodhuys
Mariska Mulder, manager operations bij Vlaamsch Broodhuys

“Door de uitreiking van het Keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’ zijn mijn ogen opengegaan”, zegt Mariska Mulder, manager operations bij Vlaamsch Broodhuys. “Ineens realiseerde ik mij dat we meer doen dan we zelf dachten. Als iedere ondernemer maar één iemand zou aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zou dat al zoveel schelen. Dan zouden veel meer mensen aan een leuke, passende baan geholpen kunnen worden.”

Lees hieronder verder

 

Vlaamsch Broodhuys is een topbakker met een lange, rijke geschiedenis. De zuurdesembroden en andere lekkernijen worden nog ambachtelijk gemaakt. In de eigen Baker’s Cafés is het hele assortiment te koop. Ook levert de bakkerij aan horeca, shops in shops en groothandels. “Wij doen op twee manieren aan sociaal ondernemen”, legt Mulder uit. “Het inpakwerk besteden wij al jaren uit aan Stroomopwaarts. Daarnaast hebben we sinds 2020 een medewerker in dienst via Stroomopwaarts.”

Win-winsituatie

Elke week gaat er werk naar de inpakafdeling van Stroomopwaarts. Met Kerstmis en Pasen pakken de medewerkers de kerst- en paasbroden in. De rest van het jaar vouwen ze doosjes met folie voor de cakes, stickeren ze potjes en pakken ze producten in. Mulder: “Voor ons was het spannend om daarnaast iemand gedetacheerd te krijgen via Stroomopwaarts. Zou diegene de snelheid van werken aankunnen? Zou hij kunnen omgaan met onze manier van communiceren? Vanaf de eerste minuut werd onze nieuwe collega voor de expeditie en afwas in de bakkerij in Vlaardingen met open armen ontvangen. Iedereen is blij met hem. Het is echt een win-winsituatie.”

Trots

“We zijn trots dat Stroomopwaarts ons als partner in sociaal ondernemen ziet”, zegt Mulder. “Op social media delen we het bericht over het keurmerk. Het is belangrijk dat het breder getrokken wordt en dat het zichtbaar wordt voor steeds meer ondernemers. Twee jaar geleden wist ik bijvoorbeeld nog niet dat Stroomopwaarts ook medewerkers detacheert. In ieder bedrijf zijn wel werkzaamheden die door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt gedaan kunnen worden. Onze medewerker is heel blij met zijn werk en wij boffen met hem. Als ik geweten had hoe blij iemand met dit werk zou zijn, hadden we het veel eerder gedaan.”