Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Sociaal ondernemen met U&B Works

maandag 01 november 2021
Sociaal ondernemenSociaal werkpactPersoneel nodig
Brian van der Kust en Unice Bergs van U&B Works ondertekenen het certificaat voor het keurmerk 'partner in sociaal ondernemen'.
Brian van der Kust en Unice Bergs van U&B Works ondertekenen het certificaat voor het keurmerk 'partner in sociaal ondernemen'.

Statushouders helpen aan een baan. Dat is de missie van U&B Works. Deze organisatie helpt bij het vinden van gepast werk en begeleidt bij de sollicitatie en later op de werkvloer. Ook biedt U&B Works nazorg om de overgang van uitkering naar betaald werk zo makkelijk mogelijk te maken. Sinds de oprichting net voor de corona-uitbraak, zijn al twintig mensen duurzaam uitgestroomd naar werk. Op dit moment zitten acht kandidaten in hun proefperiode.

Lees hieronder verder

“Wij kijken naar wat wel kan”, vertelt Unice Bergs. “Wij zorgen ervoor dat de vacature aansluit bij de vaardigheden en achtergrond van de kandidaten. Als zij de taal nog niet goed beheersen, kunnen zij bijvoorbeeld als junior starten in een functie die past bij hun achtergrond. Door het contact met collega’s oefenen zij de Nederlandse taal. De kandidaten krijgen een sollicitatietraining en wij gaan met ze mee naar het sollicitatiegesprek. Eenmaal aan het werk krijgen kandidaten persoonlijke coaching. Wekelijks onderhouden wij contact met de werkgever, zodat we weten hoe het ermee gaat. We zetten ons ervoor in dat kandidaten na een proefperiode zo snel mogelijk uitstromen naar een vaste baan.”

Extra gemotiveerd

Op 23 september ontving U&B Works het Keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’. “Stroomopwaarts vindt ons effectief”, zegt Bergs trots. “We kregen complimenten over de snelheid van plaatsing van de kandidaten en de diversiteit aan functies en sectoren. Het plaatsen van statushouders is onze expertise. Wij willen dat graag kenbaar maken aan alle gemeenten in heel Zuid-Holland. Waarom de keuze voor deze doelgroep? Statushouders zijn extra gemotiveerd om aan de slag te gaan, omdat ze een nieuw leven opbouwen in een ander land. Dat merk ik vaak al bij het eerste gesprek, wanneer we het over ambities hebben en hun beeld van de toekomst.”

“Sociaal ondernemen zit in je”, aldus Bergs. In eerdere ondernemingen werkten zij en haar compagnon ook al met medewerkers die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. “Ik stond ervoor open om dit te doen en had de ruimte en het geduld. Het liep vanaf het begin lekker. Het keurmerk is voor ons een bevestiging dat we lekker bezig zijn. Zo’n klopje op onze schouders is fijn, want het is intensief werk.”