Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Het gaat erom dat iemand tot bloei komt

maandag 24 januari 2022
Sociaal ondernemenSociaal werkpactPersoneel nodig

Bart Leijdens van Het Goed over sociaal ondernemen. “Een van de mooiste situaties in mijn werk bij Het Goed, is dat ik iemand zag binnenkomen die moeite had om op tijd te komen. Iemand die zich afsloot en in een hoekje ging zitten. Hij probeerde zich eigenlijk te verbergen voor het team. Nu werkt hij hier langer en staat hij bij de ontvangst, waar de mensen de spullen binnenbrengen.

Lees hieronder verder

 

Dat werk heeft hij opgepakt en hij heeft er zijn eigen plekje van gemaakt. Daar vertelt hij nieuwe collega’s nu hoe het precies werkt. Hij begeleidt mensen die hier nieuw binnenkomen. Het is zo mooi die ontwikkeling te zien van iemand die zich afsluit van de groep, tot iemand die zijn kennis kan overdragen aan nieuwe collega’s. Uiteindelijk hebben we zo’n divers team dat het niet uitmaakt wie er bij ons binnenkomt. Iedereen is welkom en mag zichzelf zijn. Daar staan we ook echt voor. Dat is een van onze kernwaarden. We zijn op zoek naar mensen die echt zijn. Die open en eerlijk kunnen zijn. Iedereen mag gewoon zichzelf zijn. Ik denk dat dat de opening is geweest bij deze collega. Dat hij dacht: ‘Ik mag hier gewoon mezelf zijn en mijn ruimte innemen’. Uiteindelijk bloeit iemand onder die omstandigheden op. Hij is nu tot veel meer in staat dan hij ooit voor zichzelf voor mogelijk hield. Het is mooi om te zien dat iemand opbloeit en zijn kennis weer kan overdragen aan iemand anders. Dit verhaal zegt mij dat iemand eigenlijk van zichzelf niet weet waar hij toe in staat is. Totdat je hem bepaalde tools geeft. Uiteindelijk gaat het erom dat iemand tot bloei komt.”   

 

Wat doet het bedrijf? Het Goed is een kringloopwarenhuis met dertig vestigingen in heel Nederland, waaronder in Schiedam en Vlaardingen. Hier krijgen spullen een tweede leven. Daarnaast is het een werkwarenhuis, omdat het niet alleen spullen maar ook mensen een tweede kans geeft. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier de kans om door te groeien naar een reguliere baan.

Wat doet Het Goed Rijnmond aan sociaal ondernemen? Al vijftien mensen kwamen binnen via Stroomopwaarts en groeiden door binnen de organisatie. Zij werken nu bijvoorbeeld als chauffeur, allround medewerker en teamleider.

Kernwaarde: Werk maken van hergebruik