Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Een praktijkverklaring brengt u dichter bij werk

donderdag 05 maart 2020
WerkZakelijkStroomopwaarts
Marcel Bregman (wethouder gemeente Schiedam), Desiree Curfs en Sjoerd Kuiper (wethouder gemeente Maassluis)
Marcel Bregman (wethouder gemeente Schiedam), Desiree Curfs en Sjoerd Kuiper (wethouder gemeente Maassluis)

Sinds 5 maart 2020 is het Opleidingshuis van Stroomopwaarts officieel van start gegaan. De wethouders Sjoerd Kuiper (gemeente Maassluis), Bart de Leede (gemeente Vlaardingen) en Marcel Bregman (gemeente Schiedam) hebben de eerste praktijkverklaringen uitgedeeld aan drie cliënten van Stroomopwaarts. Met het Opleidingshuis ontstaat een unieke samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Met als doel: de overgang naar werk te versoepelen en de kans op blijvend werk te vergroten.

Lees hieronder verder

 

“Als één van de weinigen in Nederland hebben wij de praktijkopleidingen samengesteld binnen het Werkleerbedrijf en mét de 3 O’s: overheid, onderwijs en ondernemers. Wij leren deelnemers de basis van een vak. Daarna gaat de deelnemer naar de werkgever voor verdere ontwikkeling. Dat is uniek. We merken dat ondernemers niet de juiste medewerkers weten te vinden en tegelijkertijd hebben wij in de regio veel inwoners die aan de kant staan. Door op de vraag/behoefte van de ondernemer in te spelen en gericht op te leiden, brengen we vraag en aanbod bij elkaar.", licht Desiree Curfs toe.

 

Leren in de praktijk

De eerste vier praktijkopleidingen zijn: Metaal en Techniek, Groen, Zorg en Dienstverlening en Logistiek en Transport. Een praktijkopleiding duurt vier maanden. Tijdens  praktijkopdrachten leert een deelnemer de basisvaardigheden van het vak. Daarnaast werkt een deelnemer aan werknemersvaardigheden die nodig zijn om aan de slag te gaan en te blijven. Na een stage bij een reguliere werkgever volgt een toets. Bij een goed resultaat  ontvangt de deelnemer een mbo-praktijkverklaring. Hiermee kan hij/zij aan het werk, vaak zelfs bij de ondernemer waar hij/zij stage loopt.

 

Binnen vijf maanden een betaalde baan

Als het hele traject goed doorlopen wordt kan iemand die zich meldt voor een uitkering bij ons, binnen vijf maanden uitstromen naar een betaalde baan.  Lukt het niet  om direct te starten met   een praktijkopleiding, dan geven wij eerst trainingen en cursussen en/of volgt de cliënt een Werkleertraject, met als doel uitkeringsonafhankelijk te worden.

 

Eerste deelnemers aan het werk

Tijdens de officiële lancering werden de eerste twee praktijkverklaringen uitgedeeld door de wethouders. Momenteel volgen 14 deelnemers de leerlijn Metaal en Techniek, 5 de leerlijn Groen,  8 de leerlijn Zorg en Dienstverlening en 1 de leerlijn Logistiek en Transport. Aansluitend op de officiële lancering was er een Opleidingsmarkt voor cliënten. Samen met hun werkconsulent konden zij kennismaken met de verschillende praktijkopleidingen. We verwachten na deze dag meer deelnemers te kunnen verwelkomen in de leerlijnen.