Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

De wereld op zijn kop

maandag 24 januari 2022
Sociaal ondernemenSociaal werkpactPersoneel nodig

Sociaal ondernemer Marco Godthelp van Job And Me. “Als onderdeel van onze trainingen laten wij de kandidaten moodboards maken. Waar de kandidaten dan mee komen, is zo persoonlijk. Het gaat over wat je bezighoudt, wat je emotioneert, waar je warm of koud van wordt. Dat zijn hele directe dingen. Wat mij raakt, is de persoonlijke situatie van de kandidaten. Bijvoorbeeld kandidaten uit Syrië. Een van hen maakte een moodboard met de wereld op zijn kop. Dat was voor mij wel een eyeopener."

Lees hieronder verder

 

"Ik dacht: ‘we moeten niet vergeten dat die jongen ineens uit zijn hele eigen omgeving is losgetrokken. Waar hij dertig jaar heeft gewerkt en geleefd, vrienden heeft gehad, een heel sociaal leven heeft opgebouwd. Hij wordt daaruit gerukt en hier wordt van hem verwacht dat hij in twee of drie jaar onderdeel vormt van een hele andere cultuur, een andere samenleving, dat hij weer vriendschappen opbouwt, et cetera’. Dat zijn voor mij een soort heldere momenten waarop ik denk ‘we moeten wel beseffen waar mensen mee te maken hebben’. Een van de belangrijkste dingen is om de situatie waarin die mensen verkeren helder te krijgen. Dat is bij een trainingssessie het eerste wat je doet. Vanaf daar ga je bouwen. Wat zijn de dingen die de kandidaten belemmeren? Die probeer je op een positieve manier een wending te gaan geven. Met de ene belemmering heb je wat meer hulp nodig dan met de andere. Een van de belangrijkste dingen die wij doen, is het vormen van de groep en aanwezig zijn voor de kandidaten. Of dat nou in het weekend of ’s avonds is. We zijn bijna altijd wel met de groep bezig. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het is mooi om iemand die vastzit, langzaamaan weer op weg te kunnen helpen.”

Deze dame moet geholpen worden

“De eerste kandidaat die ik hielp met re-integratie was een dame van middelbare leeftijd die al langere tijd geen werk had. Een hele spontane dame. Alleen lukte het maar niet om een baan te krijgen. Ze had geen ervaring, helemaal niks. Keer op keer op keer stapte ik met haar op bedrijven af. Elke keer wisten we het net niet voor elkaar te krijgen. Dat gaf een enorme frustratie, zowel bij haar als bij mij. Zij was op een gegeven moment echt alle hoop kwijt. Dus we moesten beiden de schouders eronder zetten, even samen wandelen om weer de neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. We zijn bijna een jaar bezig geweest. Dat is echt lang. De meeste re-integratiebureaus zeggen ‘ik geef je twee, drie maanden dan is het klaar’. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik dacht ‘deze dame moet geholpen worden, ik kan nu niet opgeven. Ik moet zorgen voor een baan’. Het was mijn eer te na. Zij wilde ook heel graag. Alleen we hadden niet de juiste formule te pakken. Op een gegeven moment zijn we anders gaan schrijven en werkgevers anders gaan benaderen. Ik had toen nog geen ervaring in de re-integratie. Ik werkte daarvoor in de telecom, ICT en online marketing. Later kreeg ik het trucje door hoe ik mensen gemakkelijker bij een bedrijf kon krijgen. Kortere cv’s, hele strikte motivatiebrieven, to the point, een aansprekende foto, de basisdingen. Erachteraan zitten, gelijk bellen, huppakee. Laten zien dat je gemotiveerd en actief bent om die baan te willen. Deze kandidaat wilde graag de retail in. Uiteindelijk vonden we werk voor haar bij een lingeriewinkel. Daarna kreeg ik kaartjes van haar om te bedanken. Nu, bijna vier jaar later, hebben we nog steeds contact. Dat zijn hele mooie dingen. Dankzij dit verhaal ben ik doorgegaan met de re-integratie.”

 

Wat doet het bedrijf? Job And Me is gespecialiseerd in re-integratie en recruitment. Daarbij ligt de nadruk op re-integratie. Samen met Uitzendbureau Ambacht organiseert het trainingen voor mensen uit de participatiewet. In een periode van vier tot zes weken worden zij voorbereid op een baan, bijvoorbeeld in de installatietechniek of logistiek. Deze trainingen bestaan uit drie onderdelen: fysiek, theorie en praktijk.

Wat doet Job And Me aan sociaal ondernemen? In een jaar tijd volgden tien mensen vanuit Stroomopwaarts een training met baangarantie in de installatietechniek. Acht deelnemers rondden de opleiding af en konden meteen aan de slag. Elf mensen vanuit Stroomopwaarts volgden een training voor een baan in het magazijn. Zij waren ook vooraf al verzekerd van een baan.

Kernwaarden: Gedreven, doeltreffend, breed aanbod, persoonlijk, aandacht