Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Daar ben ik echt trots op

maandag 07 februari 2022
Sociaal ondernemenSociaal werkpactPersoneel nodig
Elly Dekker en Patricia Mansveld van Zonnehuisgroep Vlaardingen ontvangen het keurmerk.
Elly Dekker en Patricia Mansveld van Zonnehuisgroep Vlaardingen ontvangen het keurmerk.

“We hebben hier een jonge dame bij ons op de dagbesteding werken. Zij volgde eerst een opleiding en liep stage bij ons. Het was toen de bedoeling dat ze bij Stroomopwaarts zou gaan werken als productiemedewerker. Maar het was ook duidelijk dat ze heel goed is met onze bewoners. Zonnehuisgroep Vlaardingen is een zorginstelling, een verpleeghuis. Wij vinden dat wij de verantwoordelijkheid hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Eigenlijk hadden we geen budget."

Lees hieronder verder

 

"Toch zijn we gaan kijken of we haar konden behouden. En we zijn met de begeleiders gaan praten. ‘Kunnen jullie haar ook echt begeleiden als we haar aannemen?’ Mensen denken wel ‘dan heb je een goedkope arbeidskracht, want je krijgt er subsidie voor’. Maar zo werkt het niet. Je moet ook goed kijken naar het kosten-batenverhaal. In eerste instantie hadden we financieel eigenlijk geen ruimte. We zijn met elkaar creatief ruimte gaan vinden. Ook omdat we zien dat het meisje bij ons op haar plek zit. Dat is maatschappelijk ondernemen. Als je dit meisje aanneemt, moet je ook zorgen dat je een veilige omgeving voor haar creëert. Dat je haar heel duidelijk alle kaders geeft, waarin zij weet wat er van haar verwacht wordt. Dagelijkse begeleiding is echt van belang. Zij is altijd zo blij. Zij straalt eigenlijk altijd als je haar bezig ziet. Ondanks haar beperkingen is ze echt redelijk zelfstandig bezig. Dat vind ik een voorbeeld waarvan ik zeg: ‘hartstikke leuk dat we dit zo kunnen doen’. En ook dat mijn collega’s gewoon de moeite nemen om haar te begeleiden. Ja, daar ben ik echt trots op. Ik ben trots dat ik bij een organisatie werk, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toch de mogelijkheid geeft om bij ons te werken. Waar ik nog trotser op ben, is dat ik zie dat deze mensen ook echt groeien en gelukkig zijn.”

 

Bedrijf: Zonnehuisgroep Vlaardingen

Wat doet de organisatie? Zonnehuisgroep Vlaardingen is een verpleeghuis met zes vestigingen in Vlaardingen. De organisatie heeft locaties voor kleinschalig wonen, een groot verpleeghuis, huisvesting voor jongeren met niet aangeboren hersenletsel en een revalidatiecentrum. Bovendien biedt Zonnehuisgroep Vlaardingen thuiszorg en dagbesteding.

Wat doet Zonnehuisgroep Vlaardingen aan sociaal ondernemen? Al jaren werkt de organisatie samen met Stroomopwaarts. Op dit moment werken hier vier mensen via Stroomopwaarts. Zonnehuisgroep Vlaardingen is een lerende organisatie, die samenwerkovereenkomsten heeft met een aantal scholen. Daarnaast biedt de organisatie tweemaal per jaar een aspirantentraject aan. Mensen die geen ervaring hebben binnen de zorg, krijgen de mogelijkheid te solliciteren. Bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering. Het traject duurt ongeveer zes maanden. In die tijd krijgen de deelnemers een interne opleiding om basiszorg te kunnen verlenen. Zij krijgen direct een arbeidsovereenkomst voor 28 uur per week. Tijdens het traject maken zij praktijkopdrachten. Als afsluiting maken zij een theoretische toets. Slagen ze hiervoor, dan is het mogelijk om de driejarige opleiding bij het Albeda te volgen. Zonnehuisgroep Vlaardingen betaalt deze opleiding volledig. Daarnaast ontvangt de deelnemer een leerlingensalaris.

Kernwaarden: Betrokken, samen, professioneel