Logo Stroomopwaarts MVS
Zoek

Zakelijk nieuws van Stroomopwaarts

Als de vraag verandert, kunnen we snel schakelen

maandag 08 november 2021
Sociaal ondernemenSociaal werkpactWerk uitbesteden

Sinds jaar en dag besteedt Van der Valk Systemen al werk uit aan het Werkleerbedrijf. Aanvankelijk alleen aan Patijnenburg in Naaldwijk. Sinds de coronacrisis ook aan andere partijen, waaronder Stroomopwaarts. “We houden zo’n 250 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt jaarrond bezig”, zegt manager outsourcing Marcel van der Voort. “In totaal werkten zij vorig jaar ongeveer 9.000 uur voor ons. Dit jaar overtreffen we dit aantal uren nog. Het werk neemt alleen maar toe.”

Lees hieronder verder

Tot 2009 fabriceerde Van der Valk Systemen alleen systemen voor de glastuinbouw. Het bedrijf levert alle componenten voor luchtmechaniek en scherminstallaties. Later kwam de solarmarkt erbij, waardoor het bedrijf een sterke groei doormaakte en de vraag naar montage enorm steeg. Van der Voort: “We zijn marktleider van montagesystemen op platte daken en een van de grote spelers van montagesystemen op schuine daken. Door het montagewerk uit te besteden aan het Werkleerbedrijf, kunnen wij ons focussen op onze kernactiviteiten.”

Beleving

De samenwerking levert volgens Van der Voort meerdere voordelen op. “Hierdoor creëren we een flexibele schil. De markt is best grillig. Als de vraag plotseling toeneemt of wegvalt, kunnen we snel schakelen. Naast het commerciële voordeel dat ons dit oplevert, is er ook een sociaal oogpunt. Het is mooi om te zien hoe het werk binnen het Werkleerbedrijf beleefd wordt. Wij bieden de materialen en het repeterende werk. Op de werkvloer worden de medewerkers begeleid en leren ze te werken. Ze hebben weer het idee ergens bij te horen. Het is mijn ambitie om die werkbeleving nog verder te vergroten. Bijvoorbeeld door in de Werkleerbedrijven met filmpjes en posters te laten zien aan welke eindproducten de medewerkers bijdragen.”

Op 23 september ontving Van der Valk Systemen het Keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’. Van der Voort ziet dit als blijk van erkenning. “Glastuinbouw en zonne-energie zijn allebei duurzame markten. Wij willen duurzaam produceren en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Daar werken wij hard aan. Naast de samenwerkingen met Werkleerbedrijven, sponsoren we sportclubs en goede doelen. Ook voldoen we aan de milieunorm met onze ISO 14001 certificering en beperken we het plastic afval.”