Hebt u moeite met rondkomen?

Heeft u een laag inkomen en niet te veel vermogen, dan zijn er verschillende financiële regelingen van uw gemeente waarvoor u misschien in aanmerking komt. Zoals bijzondere bijstand, de Collectieve aanvullende verzekering, inkomenstoeslag of regelingen voor uw kind(eren).

Bereken uw recht

Voordat u iets gaat aanvragen kunt u met Bereken uw recht zien voor welke regelingen, van uw gemeente, u in aanmerking komt.

Als u wilt weten of u ook in aanmerking komt voor landelijke tegemoetkomingen, vult u dan de vragen in via de landelijke website van Bereken uw recht van het Nibud.

Wat is een laag inkomen?

Om in aanmerking te komen voor de verschillende regelingen van de gemeenten kijken we naar de hoogte van uw inkomen en uw vermogen. Uw inkomen mag niet hoger zijn dan bijvoorbeeld 120 % van de bijstandsnorm voor de kind regelingen en 110 % voor de individuele inkomenstoeslag. Vakantiegeld wordt bij uw inkomen opgeteld. In deze tabel met de bijstandsnormen zijn de verschillende percentages berekend en ziet u hoeveel vermogen u mag hebben.

 

Bijzondere bijstand

Hebt u een laag inkomen en krijgt u te maken met noodzakelijk kosten die u niet zelf kunt betalen? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Stroomopwaarts regelt de aanvragen van de bijzondere bijstand namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. U hoort binnen 8 weken of u een eenmalige uitkering van bijzondere bijstand krijgt.

 

Aanvraag Sociale lening

Soms kunt u bij een commerciële bank geen lening krijgen. Bijvoorbeeld omdat u een laag inkomen heeft of omdat u ouder bent dan 65 jaar. Dit terwijl u wel kosten moet maken voor noodzakelijke duurzame gebruiksgoederen of kleine openstaande rekeningen. Via Stroomopwaarts is het mogelijk om een sociale lening aan te vragen bij de Kredietbank Rotterdam. Een sociale lening is een klein krediet tegen een lager rentetarief voor mensen die daarvoor nergens anders terecht kunnen.

 

Voor kinderen

Het is heel belangrijk dat iedereen actief mee kan doen in de maatschappij. Dat begint bij onze kinderen. Zij moeten een goede start krijgen, op school, op het sportveld of door culturele activiteiten. Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Rotterdampas bieden veel leuke voordelen voor kinderen.

 

Verschillende regelingen als inkomensondersteuning

De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam bieden regelingen aan waarvoor u wellicht in aanmerking komt. Bijvoorbeeld een extra aanvulling op uw zorgkostenverzekering. Bij het aanklikken van de gemeente waar u woont, leest u meer over de regelingen en de specifieke voorwaarden.

 

Schulden?

Hebt u moeite om uw eigen financiën op orde te houden? Hebt u financiële problemen? Schuldhulpverlening van Stroomopwaarts kan u helpen. U kunt bellen tijdens het telefonisch spreekuur: elke werkdag tussen 09.00 – 10.00 uur, via telefoonnummer (010) 246 5555. Zijn de medewerkers van Schuldhulpverlening op het tijdstip van uw telefoontje in gesprek, dan kunt u uw telefoonnummer achterlaten bij de telefoniste. U wordt binnen 24 uur teruggebeld.

 

Wijkteams in uw eigen stad

De meeste inwoners redden zich prima en lossen het liefst hun problemen zelf op. Als het nodig is met hulp van familie, vrienden en kennissen. Soms groeit de situatie hen toch boven het hoofd. Door bijvoorbeeld moeilijkheden in hun relatie, gezin of familie. U kunt bij de wijkteams in uw eigen stad terecht met al uw vragen over hulp, kinderen, werk en geld. Lees er meer over op de eigen websites van VraagRaak in Maassluis, de wijkteams in Vlaardingen en de WOT’s in Schiedam.

Formulierenbrigade

Wilt u hulp bij het invullen van formulieren?  De Formulierenbrigade van Stroomopwaarts is er voor alle inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam – en vooral voor mensen met een laag inkomen. De hulp van de Formulierenbrigade is gratis en u kunt gedurende de openingstijden gewoon langskomen, een afspraak maken is over het algemeen niet nodig. Kijk bij de formulierenbrigade voor de openingstijden en de contactgegevens.

Uitgelicht